Hållbar klädkonsumtion

Den hållbara trenden håller i sig och idag känns “fast-fashion” allt mer utdaterat. Om du vill ha en trendig och långlivad garderob som alltid håller stilen gäller det att satsa på plagg i hög kvalitet och bra material. Men vilka ska du välja?

Värmande ull och miljövänlig lyocell

Alla tyger har en påverkan på miljön, men vissa är mer klimatsmarta än andra. Ett första steg är att välja bort syntetmaterial som polyester som utvinns från olja och dessutom ofta känns otrevligt mot huden. Bomull är hållbart och klassisk men inom traditionell bomullsodling krävs stora mängder vatten och farliga bekämpningsmedel. Att välja ekologisk bomull, ull och återvunnen polyester ger stora miljövinster.

Under senare år har också nya material, som lyocell eller tencel som utvinns ut cellulosa från träd, blivit allt vanligare. Lyocell påminner om viskos i kvaliteten men är mer miljövänligt. Kläder i bra kvalitet och hållbara materialval hittar du bland annat hos den klassiska svenska klädkedjan https://www.johnells.se/ som även har webbutik. Välj gärna plagg som har så få material som möjligt eftersom det är bättre för miljön. En tumregel kan vara att ett plagg ska ha tre material eller färre.

Kvalitet framför kvantitet

Oberoende av materialen så är det mängden kläder som är viktig. Kläder och textil står nämligen för en stor del av ditt klimatavtryck. För att minska klimat- och miljöåverkan gäller det alltså att konsumera mindre men smartare. Handla bara kläder som du verkligen behöver och vill ha. Köp gärna second hand om du hittar det du letar efter där. Om du bara köper kläder som du verkligen älskar är chansen stor att du kommer att använda dem i många år framöver. De kläder som inte kommer till användning ska du inte kasta bort utan sälj och skänk dem vidare så kan de få ett nytt liv hos någon annan.

marinate