Klassiska väskor för fashionistas

Visst kan du ha en väska för varje tillfälle, men det finns också väskor som passar alla tillfällen, klassiker som stått sig genom åren. De är dyra, men de är en investering som betalar sig. En klassisk väska bär du varje dag, och ligger den inom en rimlig summa så kan du faktiskt slå ut det på antal dagar du bär den och se att det inte är konstigare än de summor vi lägger på till exempel en bil.

Hermés Birkin
I början på 1980-talet satte sig skådespelerskan Jane Birkin bredvid modevaruhuset Hermés VD på ett flygplan. Hon beklagade sig över att hon inte kunde hitta en perfekt väska, och det blev inspirationen för det som 1984 lanserades som The Birkin Bag. En Birkin går loss på runt 70 000 kronor, men inte ens för den som har ett sådant belopp till övers är det särskilt enkelt att komma över den. Nej här gäller en väntelista på några år, och den är densamma oavsett hur känd du är.

Chanel 2.55 Reissue
Den ikoniska modedrottningen Coco Chanel designade en väska med kedja som hon kunde hänga över axeln, eftersom det var jobbigt att alltid hålla sin väska i handen. En kvinna på språng måste kunna slänga på sig sin väska för att skynda till nästa möte. Men det är inte vilken kvinna som helst som bär en Chanel 2.55, för den kostar nämligen ca 55 000 kronor!

Gucci Jackie O
Den här väskan hette faktiskt Constance i original, men när Jackie Kennedy, senare Jackie Onassis, flyttade in i vita huset 1961 valde Gucci att döpa om väskan. Väskan har Guccis klassiska färger och mönster i beige, grönt och rött, och Jackie bar den själv dagligen. Priset för en ny jackie O är ca 10 000 kronor.

Mulberry Bayswater
Mulberrys Bayswater är antagligen en av de mest piratkopierade väskorna, men i original är den en stilren klassiker att bära under en livstid. Den lanserades så sent som 2002 och är inspirerad av det urbana livet i den mångkulturella stadsdelen Bayswater i London. För den här väskan får du betala ca 15 000 kronor, men den finns även som tote och i mini-variant för en billigare peng.

Hermés Kelly
Ytterligare en fantastisk väska som är döpt efter en ikonisk kvinna. Skådespelerskan Grace Kelly, senare furstinnan Grace av Monaco, bar väskan framför magen för att inte pressen skulle märka att hon var gravid. Precis som Birkinväskan är den oerhört svår att få tag på och ligger också i prisklassen runt 70 000 kronor.

marinate