Met-galan – modefolkets superfest

En gång om året möts den absoluta modeeliten och de trendigaste och mest inflytelserika kändisarna på The Metropolitan Museum i New York. Det är ingen vanlig kändisfest, utan en välgörenhetstillställning till förmån för museets kostyminstitut och en invigning av deras årliga utställning. Utställningen och galan delar tema och därmed klädkod, och det kan handla om allt från en specifik modeskapare, till en tidsepok eller ett etniskt kulturellt uttryck.

Gästlistan alla vill stå på
Att få en inbjudan till Met-galan är högt eftertraktat, och den som ansvarar för listan är ingen mindre än tidningen Vogues ikoniska chefredaktör Anna Wintour. Den cirka 700 namn långa listan innehåller huvudsakligen personer inom mode, konst, film, musik och naturligtvis societet. För den som inte fått en inbjudan finns ett antal biljetter ett köpa, men priset är hiskeliga 30 000 amerikanska dollar, och då förväntas gästen ändå ge ytterligare en donation till institutet. Men PR-värdet för de som till slut får gå på den röda mattan är enormt. Med hela världens medier på plats har gästerna all möjlighet att bjuda på en spektakulär show, och modeskapare slåss om att få klä de största kändisarna i just sina kreationer.

Teman genom åren
Met-galan har arrangerats varje år sedan 1971, och varje år har haft sitt eget tema. Några av de mest minnesvärda har varit;

  • 1973 – The World of Balenciaga
  • 1983 – Yves Saint Laurent: 25 Years of Design
  • 1996 – Christian Dior
  • 2001 – Jacqueline Kennedy: The White House Years
  • 2011 – Alexander McQueen: Savage Beauty

Förutom att Anna Wintour håller i taktpinnen så har man börjat att ha årliga medarrangörer. För 2018 års fest har man utsett människorättsadvokaten Amal Clooney, artisten Rihanna och modeskaparen Donatella Versace. En spännande blandning som säkert kommer leverera ett fantastiskt evenemang!

marinate