Paris Fashion Week

Paris Fashion Week är en vecka av modevisningar som hålls två gånger varje år; en visning för vår/sommar och en för höst/vinter. Det är den avslutande modeveckan i “the big 4” som består av motsvarande event som hålls i London, Milano och New York.

Hårda krav på couture
1945 införde Frankrike nya regler för designers av haute couture som ville visa upp sina kreationer. De behövde kunna visa minst 35 uppsättningar kläder för såväl dag- som kvällstid, ha minst 20 anställda, och göra varje plagg uppsytt speciellt för varje enskild kund. Detta lade grunden till det organiserade modeskapandet som gjort Frankrike till en stormakt inom modebranschen.

Ett annat sorts slag vid Versailles
Den allra första Paris Fashion Week hölls på palatset i Versailles 1973 och inkluderade såväl haute couture som prêt-a-porter och herrmode. Valet av lokal berodde på att man ville samla in pengar till en kostsam reparation av palatset, som den franska regeringen inte ansåg sig ha råd med. Beloppet som krävdes uppgick till ca en halv miljard svenska kronor och det räckte till att reparera flera av de rum där bland andra Marie Antoinette och Ludvig XV huserat.

Första mörkhyade modellerna i Frankrike
På visningen deltog både amerikanska och franska designers, bland andra Anne Klein, Oscar de la Renta, Hubert de Givenchy och Yves Saint Laurent. På grund av missförstånd i konverteringen mellan amerikanska och franska storlekar så blev alla amerikanska designers uppsamlade till en gemensam visning, den gick dessutom till historien som den första visningen i Frankrike som inkluderade mörkhyade modeller.

marinate