Tv-succén Project Runway

Mode engagerar, men frågan är om skaparna av dokusåpan Project Runway kunde ana hur stort och älskat konceptet skulle bli. Genom att låta ett antal begåvade men ännu inte etablerade modeskapare flytta in tillsammans och under intensiva förhållanden utmana varandra i olika kreativa designuppdrag, skapade man en succé som gått i sexton säsonger, under ledning av supermodellen Heidi Klum.

Tim Gunns tuffa skola
Även om Heidi Klum är programledare så är det ofta Tim Gunn, deltagarnas mentor, som ses i bild. Han leder utmaningarna och kommer med feedback under tävlingens gång. Hans karaktäristiska “Carry on, make it work” blir ledord för de stressade deltagarna. Till vardags är han kreativ chef hos designern Liz Claiborn, och var tidigare under många år lärare på Parsons The New School for Design.

En jury att räkna med
Att få juryns bifall är det stora målet i varje utmaning. Förutom veckans gästmedlem som satt tonen för utmaningen så har juryn har alltid i sin grunduppsättning varit en högst kvalificerad trio. Heidi Klum själv, samt tidningen Marie Claires modechef Nina Garcia är de jurymedlemmar som deltagit under alla säsonger. Under säsong 1 till tio satt designern Michael Kors på den fjärde stolen, som sedan övertogs av designern Zac Posen.

Deltagare som slog igenom
Project Runways mest framgångsrika vinnare blev Christian Siriano från säsong fyra. Han debuterade på New York Fashion Week 2008 med sitt självbetitlade märke, som nu säljs på Saks Fifth Avenue och Neiman Marcus. Han har dessutom designat klänningar till bland andra sångerskan Taylor Swift och skådespelerskan Kaley Cuoco.

Många fler kunde också tack vare prispengarna på 100 000 dollar satsa på att jobba heltid med mode, och flertalet har visat kläder på New York Fashion Week och har egna butiker. Några av dem som känns igen från programmet och nu jobbar vidare med sitt eget skapande är Jay McCarroll, Chloe Dao, Seth Aaron Henderson, Gretchen Jones och Mondo Guerra som faktiskt inte vann utan kom tvåa i en kontroversiell uppgörelse där två av domarna uppenbart höll på Guerra och de andra två på den slutgiltiga vinnaren Gretchen Jones.

En svensk spin-off
Flertalet spin-offer har kommit från serien, dels “all-stars-säsonger” med gamla deltagare, program där deltagarna designat accessoarer, men även program lokaliserade till ett visst land. Project Runway Sverige sändes under en säsong 2012, och programledare var modebloggaren Sofi Farhrman som även var en av domarna. Övriga domare var PR-proffset Rossana Mariano, fransk-svenske designern Marcel Marongiu och en gästdomare. Bland de tolv deltagarna var det till slut Naim Josefi som kröntes till vinnare. Han är idag en välkänd designer baserad i Stockholm.

Kan du inte få nog av Project Runway? Som tur är planeras minst två säsonger till av det amerikanska originalet så håll ut. Heidi och Tim kommer tillbaka, keep calm and make it work!

marinate