Frihetsgudinnan i New York

Utställningen “Heavenly Bodies”

Om du ej tidigare hört talas om utställningen Heavenly Bodies undrar du kanske vad den handlar om? Namnet för osökt tankarna till kroppen och dess vackra former. Dock är både kroppen och dess kläder i strålkastarljuset när The Metropolitan Museum of Art bjuder in till sin nya utställning. The Met, som museet kallas i folkmun, ligger i New York och är känt för sina extravaganta konstutställningar som gärna tar ut svängarna. Heavenly Bodies-utställningen är inget undantag och här får du som besökare, i en roll som passiv deltagare, uppleva ett arrangemang med aktiva deltagare, i form av präster och modeller.

Det som visas upp är vad namnet på utställningen antyder – gudomliga skapelser i skepnad av klädkreationer från modedesigners, bland annat från franska Jean Paul Gaultier och Yves Saint Laurent. I utställningen ingår även föremål från Sixtinska kapellet, påvens privata kapell i Vatikanstaten, där även konklav äger rum. Många av föremålen har aldrig tidigare förflyttats från sitt originalhem och förhandlingarna tog över två år att ro i land. Nuförtiden skapar flera stora modehus allt från hudvård och smink till kläder och skor och har du inte råd att ta dig till New York kan du njuta av de vackra bilderna från utställningen online.

Sixtinska kapellet i Vatikanstaten

Förenklat kan man säga att utställningen är en kombination av mode och medeltida konst från den katolska kyrkan. Fantastiska kreationer från modehusen blandas med medeltida föremål och The Met har, istället för att separera utställningen, blandat den med museets andra medeltida reliker och föremål. Med andra ord upplever du en kreativ mix av nu och då som dessutom är ackompanjerat av tidsenlig musik.

Höjdpunkter på utställningen

Heavenly Bodies – Fashion and the Catholic Imagination – som är det fullständiga namnet på utställningen, är uppdelat i olika områden. Du kan beskåda medeltidssalen som är fylld av både brudklänningar och historiska kläder för nunnor, samt påveutställningen i Anna Wintours Costume Center. En kör iklädd Balenciaga sjunger från balkongen i medeltidssalen och dessa inslag gör utställningen till en perfekt blandning av show och konst. Utställningen pågår mellan den 10:e maj till och med den 18:e oktober 2018.

Katolsk präst i bön

Utställningen har fått mottaga många lovord i pressen och The New York Post beskriver Heavenly Bodies med följande ord: “Konstälskare vet att The Met är himlen på jorden. Med denna utställning övertygas även alla andra”. Kort och gott är det en utställning som inte bör missas om du har vägarna förbi New York.

Varje år anordnar The Met en välgörenhetsmiddag och temat i år var just Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination”. artister som Madonna, Rihanna och Katy Perry deltog och de var alla klädda i makalösa kreationer som fick fotografernas kameror att smattra. Rihanna var iklädd en klänning designad av Margiela och outfiten toppades av en påveliknande hatt. Katy Perry kombinerade en miniklänning i guldfärg med enorma änglavingar på ryggen. Även Jared Leto och Gucci-designern Alessandro Michele klev fram på röda mattan iklädda Jesus-inspirerade plagg. En himmelsk blandning fanns att beskåda!

marinate