Mode och musik

Det går trender i nästan allt: politik, kultur, träning och mat är bara några exempel på det och när det kommer till mode och musik är detta mer sant än någonsin. Vi är ju trots allt människor som lever i vår tid, och det skulle gå emot den mänskliga naturen att jämt sitta stilla och låta tillvaron vara totalt statisk.

Ända sedan Platon klagade på att flöjtmusik var fördärvande för dagens ungdom har varje generation haft nya idéer och musikstilar. Om man tittar på det senaste århundradet då kan man se detta klart och tydligt: från 20-talets busiga charlestonmusik och dess omvälvande och skandalösa kvinnomode som, ve och fasa, innebar korta klänningar och vilda partyn till 50-talets helylle sånger med hemmafrun som det ultimata idealet.

På 70-talet utvecklades en rad olika musikstilar och moden som gick emot allt man tidigare hade varit med om. Rock och disco var två nya och radikalt skilda musikstilar, vars anhängare klädde sig på sätt man aldrig sett förut. Långhåriga killar med fransjackor och bohemiska tjejer stod i kontrast till discomusikens glam och glitter, men båda var lika trendiga på sina egna sätt. Så kom punkarna med sin aggressiva attityd, både i musiken och det verkliga livet, som skrämde slag på gamla tanter och farbröder och förargade etablissemanget men gjorde ungdomarna vilda av lycka.

När MTV lanserades i början på 80-talet kom mode och musik ännu mer nära varandra, då artisterna nu fanns i allas vardagsrum. Vissa stilar, som det krusade håret i toner till Sabrina och Samantha Fox, försvann ganska snabbt medan andra, som plattänger och axelvaddar återkommit i form av artister som Beyoncé och Lady Gaga. Hiphopen har också kommit för att stanna och det är fortfarande populärt att ha på sig en snygg Hoodie med tryck a la Eminem och Snoop Dogg, både bland barn och vuxna.

Många musikartister har både följt och satt trender inom modevärlden, som till exempel Madonna som idag även har en egen klädlinje och som under sin karriär satt ett permanent fotavtryck på olika klädstilar. Vem minns inte hennes spetsiga korsett av Jean Paul Gaultier eller hennes disco retrolook i videon “Caught up” som fick alla kvinnliga artister att plötsligt stå på scenen i enbart bodys och korsetter? En annan stor artist som tydligt avbildade sambandet mellan musik och mode var George Michael som i flera

musikvideor med supermodeller både gjorde filmerna och sina egna låtar ännu hetare.

Rihanna är en stor favorit bland många modeskapare då hon dels är enormt populär men också kan se bra ut i princip allt. En annan artist som gillar att leka med olika stilar är Katy Perry, som dock hela tiden satsar mer på avantgarde snarare än lyx och glamour. Vem som inspirerar vem kan man diskutera, men onekligen gillar designers och musikstjärnor att arbeta med varandra.

marinate