Mistra Future Fashion är Europas största forskningsprogram fokuserar på omställningen till hållbart mode, och det är ett svenskt initiativ. 35 forskare från Sverige, Danmark och Storbritannien får 60 miljoner kronor under fyra år för att lösa alla miljöproblem i hela produktionskedjan.
Återvinning med komplikationer
Återvinning är ett område som kräver en hel del forskning. Det som låter så enkelt, att ta gamla kläder och göra nya av dem är svårare än vad man kan tro. Framför allt handlar det om att plagg oftast är gjorda av flera olika material som då måste separeras innan de kan bli till nya plagg. Och inte ens de som enligt uppgift är 100% bomull är enkla att hantera, på grund av att sytråden och tvättrådslappen oftast är gjorda av viskos. Därtill har forskare funnit att återvunnet material försvagas gravt efter ett antal tvättar, och att det då blir olönsamt att genomföra återvinningsprocessen.
Återbruk genom nya kanaler
Återbruk är däremot ett koncept som är på stark frammarsch. Svenskarna har sedan många år tillbaka lämnat kläder till second handbutiker, men nu kommer även nya koncept. Klädotek, där du har möjlighet att låna ett plagg under en period, har dykt upp i flera städer. I sociala mediekanaler startas nya grupper där privatpersoner kan köpa och sälja begagnade kläder, och det finns även företag som utan kostnad hämtar upp dina begagnade kläder och säljer dem på nätet åt dig, mot att de tar en del av intäkten från försäljningen. Genom att ge kläder en längre livslängd skapas också en högre grad av hållbarhet.
Ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet
Organisationen Sveriges konsumenter jobbar för att gemene man ska kunna göra medvetna och hållbara val. De menar att branschen måste jobba parallellt med tre typer av hållbarhet;
- Ekologisk hållbarhet – miljön ska inte få påverkas av hur man odlar, framställer och tillverkar kläder.
- Social hållbarhet – Rättvisa löner och arbetsvillkor för arbetare i produktionskedjan.
- Ekonomisk hållbarhet – Minska volymkonsumtionen genom att tillverka kläder i bra kvalitet.
Slow fashion på frammarsch
Begreppet Slow Fashion myntades 2007 av Kate Fletcher, och syftar på motsatsen till massproducerade, billiga kläder av tvivelaktig kvalitet. Producenter inom slow fashion fokuserar på färre plagg i tidlös design, med hög kvalitet. För konsumenten innebär det att köpa färre plagg, behålla dem under en längre tid, och se hur en garderob kan fungera minst lika bra, om inte bättre, när man låter bli impulsköp av trendiga plagg som används ett fåtal gånger och sedan slängs bort.
Alla måste ta sitt ansvar för planeten Jorden, och ett av de enklaste sätten att börja är att ta ansvar för det du lägger dina pengar på. Mode är en del av vårt liv, och något vi använder varje dag, så varför inte lägga en extra tanke på vad du köper nästa gång? Vem har sytt plagget, vad är det gjort av, kommer du verkligen att använda det, och vad blir det av det när du tröttnat? En extra tanke gör stor skillnad.