Svenska modefenomenet Acne Studios

1996 hade designern Jonny Johansson, och kollegan Jesper Kouthoofd en idé om det moderna modehuset. De startade ett modeföretag och döpte det till Acne, idag Acne Studios. Namnet ska enligt uppgift stå för “Ambition to Create Novel Expressions”. Jonny hade ingen designutbildning men de bestämde sig för att producera 100 par jeans, och resten är historia. Idag finns Acnes butiker i 30 städer världen över, bland annat London, Berlin, Tokyo och New York och säljer dam- och herrmode, jeans, skor och accessoarer. Inspirationen kommer från Johansson’s intresse för foto, konst, arkitektur och samtida kultur.

Acnes milstolpar
Bolaget har kommit långt sedan den försiktiga starten 1996, och är nu världskända och omsätter årligen över en halv miljard svenska kronor.

  • 2003 – Öppnar sin första butik i Stockholm
    2004 – Damernas Värld Guldknappen
    2005 – Öppnar ytterligare två butiker i Stockholm, samt en i Köpenhamn och en i Berlin
    2010 – Öppnar butik i London
    2012 – Årets designer på svenska Elle-galan

Mångas favoritmärke
Acne är en stor favorit hos många svenskar, och de klassiska “pistol boots” står i var modemedveten kvinnas hall. Men även kändisarna bär gärna Acne Studios. Stjärnor som Miranda Kerr, Chrissy Teigen, Rihanna, Kylie och Kendall Jenner har fotograferats i märkets kläder.

marinate